Hergün  12.00 - 18.00
Pazar KAPALI
Whatsapp: 0539 8288152
 

Endometriozis Tedavisi

 

Endometriozis tedavisi, endometriozis ilaçları ve endometriosis ameliyatı  hakkında bilgiler..
 

Endometriosis Tedavisi Var Mı Ve Endometriozis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Endometriozisin  maalesef kesin ve kalıcı tedavisi yoktur. Uygulanan tedavilerin amacı ağrıyı gidermek ve gebe kalmayı sağlamaktır. Bu amaçla seçenek olarak  tıbbi ve cerrahi tedaviler uygulanabilir. Yapılan tıbbi tedaviler endometriozisin östrojene bağımlı bir hastalık olması prensibine dayanır. Kısacası endometriozis durumlarında  rahimdeki değişikliklerin tam  olarak iyileşmesi imkânsızdır. Tedavi bir taraftan dış endometriozis odaklarına yönelik olmalı, diğer taraftan dahem doğurganlığı korumalı hem de  hastanın şikâyetlerini giderebilmelidir.

Endometriozisin İlaçla Tedavisi Nasıl Yapılır?

Endometriosis ilaç tedavisinin prensibi yumurtalıklarda östrojenlerin etkilerini bloke etme veya  vücudun kendisinin ürettiği östrojenlerin seviyesini düşürüp bu hormonun odaklar üzerinde etkisini durdurmaktır. Yapılan çalışmalar endometriozisde uygulanan tıbbi tedavilerin ağrıyı gidermede etkili olduğu ancak kısırlık üzerinde olumlu bir etkisinin olmadığını göstermektedir. Bu nedenle kısırlık nedeni ile başvuran hastalarda tıbbi tedavi önerilmez.

1-Gestagen ile yapılan tedavi ortalama  3-6 ay sürer. Tedavinin prensipi Hipofiz’in gonadotrop etkilerini azaltıp, östradiol seviyesini düşürmektir. Bu şekilde yumurtalık fonksiyonu azalacaktır. Testosteron’un sentetik bir maddesi olan Danazol’un etkisi de benzeri şekildedir.Danazol epey yan etkileri olan bir ilaçtır

2-GnRH-Analogları
 GnRH beyin tarafından salgılanıp hipofizde Gonadotropinlerin üretim ve salgılanmasını arttırır ve böylece yumurtalıklar da fazla çalışır. GnRH-Analogları genellikle 3 – 6 ay süresince aylık depo enjeksiyonları şeklinde karın kası içine  uygulanırlar. Endometriyoziste  GnRH-Analogları ile tedavinin prensibi bir yandan yumurtalıklardaki Östrojen salgısını bloke etmek, diğer taraftan da yumurtalıkların kontrol ettikleri androjen seviyesini kanda düşürmektirBu tedavi altında kadınların kandaki östrojen seviyesi menopoz dönemindeki   gibi düşer. GnRH-Analogları tedavisinin ateş basması, baş ağrısı ve kemik kalsiyum kaybı gibi  yan etkilerini oluşabilmektedir.
3- Doğum kontrol hapları  Oral kontraseptifler yani doğum kontrol hapları endometriyozis  şikâyetlerini hafifletirler.  Gestajen tedavi de aynı şekilde bir etki gösterir. Doğum kontrol hapları uzun süre (ortalama 2-3 yıl) aralıksız ve kontrol altında alınabilir.

4-Aromatase inhibitörleri
P-450 Aromatase’nin etkisini bloke edip Androstendion ve Testosteron’dan Östrojen üretimini engellerler. Bu ilaçların etkisi hakkında henüz fazla bir tecrübe ve deneyim yoktur.

Laparoskopinin endometriyosis tedavisindeki yeri nedir?

Bazen hastanın şikâyetlerinden Endometriozis şüphesi uyanır. Bunu kanıtlamak için bir laparoskopik işlem uygulanır.  Hastanın şikâyetlerinin düzeltilmesi gayesini ön plana alınarak laparoskopik girişime gidilmelidir. Zira endometriozis odaklarının ortadan kaldırılması ancak cerrahi yolla mümkündür. Genellikle ilaç tedavisi ile uygulandığı süre esnasında  ancak ağrılar giderilebilir.

Laparoskopi ile endomeriozis odaklarının ve de Sakrouterin bağlardaki ağrılı nedbelerin tanımı ve cerrahi yolla temizlenmeleri hastayı rahata kavuşturur. Kısırlığa yol açan yumurtalıkların endometriyomaları  (çikolata kisti) ve yapışıklıklar da cerrahi yolla temizlenmelidir. Teşhise laparoskopik girişim ile başlayıp tedaviye gerekirse ilaçla devam edilmelidir.

 

 

...