Hergün  12.00 - 18.00
Pazar KAPALI
Whatsapp: 0539 8288152
 

Bakteriyel Vaginit, Gardnerella Vajiniti

Bakteriyel vajinit, gardnerella enfeksiyonu kokulu akıntı ,kaşıntı vajinal akıntı hakkında bilgiler..
 

Gardnerella vajiniti ( Bakteriyel vaginit)

Genellikle cinsel ilişki ile bulaşan Gardnerella vajinalis isimli  bakterinin yol açtığı bir enfeksiyondur. Ayrıca  vajinanın normal yapısının doğal bileşeni olan laktobasillerin sayıca azalması ve yerini başta gardnerella vajinalis olmak üzere diğer bazı bakterilerin almasıyla da oluşmaktadır. En sık görülen sebeplerden biri sık yapılan vajinal duş uygulamalarıdır. Genelde üreme çağındaki kadınlarda rastlanır.Cinsel ilişki ile de geçebilmektedir.

Bakteriyel vajinit ve gardnerella enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

En sık görülen belirtisi sarı renkli akıntı -gri renkli akıntı ve özellikle cinsel ilişkiden sonra belirginleşen kötü kokulu akıntı ,kaşıntı dır.Kokulu akıntı tipik bir bulgudur. Bu koku çoğu durumda balık kokusuna benzer. Bu koku en sık adet  sonrası ya da cinsel ilişkiyi takiben duyulur. Gardneralla vajinalis enfeksiyonu çoğu zaman herhangi bir belirti  de vermeyebilir. Bazen sadece  cinsel ilişkide ağrı , acı şikayeti , ilişki sonrası kaşıntı şikayeti ile kadınlar doktora başvurmaktadırlar.

Hamilelerde  ne gibi şikayetlere yol açar?

Gardnerella enfeksiyonu gebelerde epey sık görülür  ve mutlaka tedavi edilmelidir. Şüphe durumunda gebede vajinal kültür alınarak  ile teşhis kesinleştirilir. hamilelikte  gardnerella vajiniti erken doğum tehdidi, suların erken gelmesi, EMR gibi olaylara neden olabileceği gibi koryoamnionit, sezeryan sonrası endometrit gibi ciddi doğum sonrası enfeksiyonların oluşumunda da rol oynadığı düşünülmektedir.

Vajinit tedavisi nasıl yapılır? Kokulu akıntı,kaşıntı vajinal akıntı varlığında ne yapılmalıdır?

Bakteriyel vajinitin tedavisi kolaydır ve antibiyotiklere hemen cevap verir. Eş tedavisi de  mutlaka yapılmalıdır. Tedavi ile "kokulu akıntı", "kaşıntı", ve vajina akıntı (sarı renkli akıntı) kısa sürede geçer.
Tedavi edilmediği takdirde ilitihap ilerleyip pelvik enfeksiyonlara sebep olabilmektedir. Genellikle 5 günlük antibiyotik veya vajinal fitil tedavisi şikayetlerin geçmesinde yeterli olmaktadır.

 

...