Hergün  12.00 - 18.00
Pazar KAPALI
Whatsapp: 0539 8288152
 

Kortizon, Kortizol Hormonu

 
Kortizon nedir, kortizon hormonu, kortizon tedavisi, kortizon iğnesi,kortizon zararları yan etkileri, kortizol nedir, hamilelite gebelikte kortizonlu ilaç kullanımı

Kortizon nedir?

Kortizol nedir;Vücudumuzun en temel hormonlarından biri olan kortizon, böbrek üstü bezlerinden salgılanan bir hormon olup, bugün tıpta birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Tedavi ağızdan, damardan solunum ve cilt yolu ile ve ayrıca eklem içine enjeksiyon şeklinde uygulanabiliyor.Kortizon tedavisi vücudun yeterli kortizon salgılayamamasından kaynaklanan Addison hastalığında ve özellikle romatizmal hastalıklar ve MS hastalığının tedavisinde yaygın olarak kullanılıyor. Addison hastalığının bulantı, kusma, tansiyon düşüklüğü ve koma hali ile seyreden krizlerinde tek tedavi seçeneği olarak uygulanıyor ve bu tedavi hayat kurtarıyor.

Kortizon tevadisi nde neye dikkat edilmeli?
Kortizon vücudun ihtiyacının üstündeki dozlarda alındığında iştah açılması, kilo alımı ve tansiyon yükselmesi gibi sonuçlar doğurabiliyor. Bu nedenle özellikle uzun süreli tedavilerde beslenme programının mutlaka uzmanın tavsiyeleri doğrultusunda hazırlanması gerekiyor. Hızlı kilo alma riskini azaltmak için kalorisi daha düşük olan gıdalara, katı yağsız ve haşlanmış gıdalara yönelmekte fayda var.
Kortizon tedavisinde özellikle yüksek doz alanlarda tuz tutulumu olabileceği için bu süreçte tuz tüketimini olabildiğince azaltmak gerekiyor. Ayrıca kortizon potasyum kaybettirici özelliğe de sahip olduğu için bu açığı kapatmak amacıyla muz, kayısı ve üzüm kurusu gibi potasyum yönünden zengin gıdaların diyete konulması gerekiyor. Kortizonun yol açabileceği istenmeyen kilolardan korunmak için tedavi sürecinde özel bir perhiz yapılması gerekli.

Kortizon tedavisi yan etkileri nedir?
Kalsiyum ve takviyesi gerekebilir Kortizon kullanımının vücuda yaptığı olumsuz etkiler arasında kemiklere yaptığı hasar yani kemik erimesi de bulunuyor. Bu nedenle sürekli kortizon alan kişilerin uyguladıkları diyette yeterli oranda kalsiyum ve D vitamini bulunması, özellikle süt ve süt ürünleri ile balık tüketimine özen gösterilmesi gerekiyor.Kortizon, ilaç olarak kullanıldığında doz aşımı yapılırsa depresyona sebebiyet verebiliyor.

Kortizol düşük tedaisinde etkili mi?
Liverpool Üniversitesin’de çalışmalar yapan bilim adamları yaptıkları araştırmalarda hamilelikte düşük tehlikesinden korunma olarak kortizon içeren ilaç ve vitaminlerin kullanılmasını öneriyorlar. Kortizon eksikliğinin kadınlarda bağışıklık sisteminin zayıflığına , rahim içi rahatsızlıklarına ve embryo gelişiminin durmasına neden olduğu belirtildi. Merkezlerde yapılan araştırmalar sonucunda kortizon içeren vitaminlerin bağışıklık sisteminin döl yatağındaki hücrelerin kuvvetlenmesini ve hamilelikte düşük tehlikesinden korunmayı sağlıyor.
 

Gebelikte  kortizonlu ilaç kullanabilir mi?
Genelde kullanılması pek tavsiye edilmez. Zorunlu durumlarda kortizonu kullanan hekim, kadın doğum uzmanı ve pediatrik genetikçi işbirliği yapmalıdır. Astım hastası bir kadın çocuk sahibi olmak için çok istekliyse, düşük dozda kortizon kullandığı için kontrol altında tutularak, gebeliğe izin verilebilir. Ancak kortizonun aralıklı ve düşük dozda verilmesi bu durumda çok çok önemlidir. Bugüne kadarki araştırmalara göre; gebelikte yapılan kısa süreli kortizon tedavisi sonucu, doğan bebekte bazen yarık damak görülebilir. Doğacak çocuğun büyümesi geri kalabilir, bazen de erken doğum görülür. Genellikle yüksek olmayan bir riskle karşılaşılmaktadır. Bu bakımdan kortizon, annede hafif bir böbrek üstü bezi yetmezliği varsa, annenin tansiyonunun düşmemesi için; annede astım varsa, aralıklı ve küçük dozlarda kullanıyorsa veya erken doğan çocuklarda bazen de çocuğun kendisine verilerek, akciğer olgunlaştırmada kullanılabilir."

 

 

...