Hergün  12.00 - 18.00
Pazar KAPALI
Whatsapp: 0539 8288152
 

Pelvik Enfeksiyon

Pelvik enfeksiyon, rahim iltihabı, yumurtalık iltihabı tedavisi ve karın iltihabı hakkında bilgiler


Pelvik Enfeksiyonlar Nedir?

Pelvik infeksiyon (PİD)  yumurtalıklar ,tüpler ve rahimde görülen enfeksiyonlardır. Pelvik infeksiyon (PİD’)in en sık etkenleri klamidya  ve gonore (bel soğukluğu) olmakla beraber sıklıkla anaerop bakteriler ve mikoplazma enfeksiyonu  da birlikte bulunabilir. Pelvik infeksiyon , özellikle tüplerde yapışıklık ve tıkanıklığa sebep olarak kısırlık nedenisdir ve dış gebeliğe de sebep olmaktadır.

 Pelvik infeksiyon için kimler  risk altındadır?

Pelvik infeksiyon açısından cinsel aktif genç kadınlar risk oluşturmaktadır. Pelvik enfeksiyon (rahim iltihabı, yumurtalık ve karın iltihabı) gelişme risklerini  en çok ;Birden fazla cinsel partneri olanlar, Genç yaşta ilk cinsel ilişki yaşayanlar, Çok sık cinsel ilişkiye girenler, Spiral  (intrauterin araçlar) özellikle bunların yerleştirilmesinden sonraki ilk 3 ay içinde oluşan enfeksiyonlar ,Vaginal duş alışkanlığı olanlar, Daha önce geçirilmiş "dış gebelik" geçirmiş olanlar fazla risk altındadırlar.
 

Pelvik enfeksiyon tanısı nasıl konulmaktadır?

Pelvik enfeksiyonun kesin olarak tanısı zor konabilmektedir. Dış  gebelik, akut apandisit, patlamış yumurtalık kisti, over torsiyonu ve düşük (abortus) ile bazen  karışabilmektedir. Kesin tanı  diagnostik laparaskopi ile konulmaktadır. Bazı laboratuvar değerleri de  tanıyı kolayklaştırmaktadır Bazı çalışmalar laparaskopik tanıya alternatif olarak vaginal ultrasonografi ile birlikte endometriyal biopsinin kullanımını önermektedirler.

Pelvik İltihap tedavisi nasıl yapılır?

Pelvik iltihap durumunda tedavinin ana prensibi semptom ve bulguların giderilmesiyle birlikte doğurganlığın, fertilitenin   korunmasıdır.  Geniş spektrumlu güçlü bir antibiyotik tedavisi gerektirmektedir. Tubaovarian Abse oluştuğu zaman ameliyat gerekebilmektedir. Günümüzde artık cerrahi yöntem tedaviye çok dirençli hastalarda tercih edilerek genellikle intravenöz antibiyotik kullanımı ile abselerin tedavisinde de kısmen de olsa  başarı sağlanmaktadır.
 

 

...