Hergün  12.00 - 18.00
Pazar KAPALI
Whatsapp: 0539 8288152
 

Polikistik Over Tedavisi

 

 Polikistik over tedavisi, yumurtalık kisti tedavisi, aşılama, metformin klomen ile kist tedavisi nasıl yapılır?

Polikistik Over Tedavisi Ana Prensipleri;

Şişmanlık durumlarında en başta hastanın kilo vermesi gerekir. İlk önce hasta tarafından kabul edilebilecek diyet önlemlerine başlatılmalıdır.Diyetle birlikte beden egzersizine de büyük önem verilmelidir.
Yumurtlama olmamasına bağlı bozukluklarının ön planda olduğu durumlarda östrojen ve gestajenlerle bir tedaviye başlatılır, bir çeşit hormon tedavisi uygulanır.
Kısırlık durumlarında klomifen sitrat, bazen dexamethasonla kombine edilerek verilir.

İnsülin yüksekliği durumunda, insülinin alınımını kolaylaştıracak bir antidiyabetik (metfotmin) uygulanır. Yapılan bir çalışmada Klomifen Sitrat ( Klomen, Gonophene ) tek başına uygulandığında insülin konsantrasyonunda belirgin olumlu olmayan hafif bir düşme tesbit edilmiştir.
 

Adet düzensizliği tedavisi:

Polikistik overde tedavide asıl amaç yumurtlamayı yeniden sağlamaktır.
Eğer çocuk isteği varsa yumurtlamayı uyarıcı ilaçlar kullanılabilir ancak olası yan etkileri nedeni ile bu tür ilaçlar uzun süreli kullanılamazlar. Şişman hastalarda kilo verilmesi çoğu zaman yumurtlamanın yeniden başlaması için yeterli olmaktadır.
35 yaşından küçük ve çocuk istemeyen hastalarda adetleri düzene sokmak için doğum kontrol hapları, oral kontraseptifler  en sık tercih edilen ilaç grubudur. Diğer bir tedavi ise adetin 15. gününden sonra kullanılan progesteron ilaçları gelir. Her iki ilaç grubu da adetleri düzene  sokar ve adet düzensizliği tedavisinde çocuk beklentisi tedavi seçiminde en önemli unsur olup buna göre davranılmalıdır. 

Ayrıca  polikistik over  olan hastalarda gebeliğin meydana gelmesi ve doğum sıklıkla bu sendromu ortadan kaldırmakla beraber bazı hastalarda doğum yapmalarına rağmen problem doğum sonrası yeniden ortaya çıkabilir.

Tüylenmenin tedavisi, hirsutizmus tedavisi:

Tedavide amaç erkeklik hormonunu baskıladıktan sonra mevcut fazla kılların yok edilmesidir. Polikistik overde var olan tüyler tedavi ile yok edilemez, bu nedenle mevcut tüylerin yok edilmesi için   epilasyon gereklidir. Tedavi sadece yeni tüylerin çıkışını durdurur. Tedavi var olan kılları azaltmaz, yenilerinin çıkmasına engel olabilir.

Polikistik over şikayeti olan ve tüylenme ile başvuran kadınlarda hormon seviyelerinin yüksek olması durumunda kaynağı baskılayıcı hormonal tedavi yöntemleri . Doğum kontrol hapları en sık kullanılan tedavi yöntemidir ve  kandaki androjen düzeylerini düşürdüğünden yeni tüy çıkmasını engelleyebilirler ve  başarı için  ortalama 8-18 ay tedavi gerekebilir.

Kısırlığın tedavisi:

Polikistik Overli hastalarında yumurtlamayı uyarıcı ilaçlardan en etkili olanı klomifen sitrat tırve ülkemizde de bulunup doktor kontrolunda kullanılmaktadır. Bu tedavinin en önemli komplikasyonu ovarian hiperstimülasyon sendromu ve istenmeyen çoğul gebeliklerdir. Tedavi yakın kontrol altında ve konuya hakim hekimlerce yapılmalıdır.

Polikistik Over tedavisinde alternatif , yeni bir tedavi seçeneği olarak tercih edilen ilaç Metformin (glucophage) ‘dir. Metformin, bazı şeker hastalarının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. İnsülin direncine karşı çıkmaya yardım eder. Metformin tedavisi hakkında araştırma çalışmaları yapılmaktadır. Polikistik over sendromu; yapılan çalışmaların sonucunda şeker hastalığı için kullanılan ilaçlar  ile tedavi edilebilmektedir. Polikistik over sendromunun etkilerini birkaç ay içinde tersine çevirebilmektedir. Yaklaşık 6 aylık bir kullanımdan sonra kadınların % 70-80'inin normal adet düzenine girdiği gözlenmektedir.

Tedavide genellikle en son seçenekler  sırası ile  aşılama tedavisi ( İntrauterin İnseminasyon –İUİ) ve yardımla üreme teknikleri, yani tüp bebek ve İCSİ uygulamalıdır.

.

 

...